Dr. Zatik Levente ügyvéd Budapest


A tartalomhoz

Ingatlan adásvétel adózása

Cikkek

Ingatlan adásvétel adózása

Egyes esetekben az ingatlan átruházás adómentes, azaz a bevételt szerző fél nem köteles adót fizetni. Jelen cikkben az adómentesség eseteit és az ingatlan adásvétel adózási szabályait tekintjük át röviden.
Az ingatlan adásvételből származó jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor az adásvételi szerződést a földhivatalhoz benyújtották. Ezen időpontot a törvény állapítja meg, nincsen jelentősége annak, hogy az ingatlan vételára részletfizetéssel, vagy ügyvédi letétből kerül kiegyenlítésre.

A főbb adómentességi esetek:

1. Öt évnél régebbi szerzés. Az ingatlan szerzése az ingatlan adásvételt megelőző öt évnél régebben történt.
Szerzésnek azt az időpontot kell tekinteni, amikor az ingatlan adásvételi szerződést a földhivatalhoz benyújtották. Pl. Ha ön 7 évvel ezelőtt adásvétel útján, 10 millió forintért megszerzett egy lakást, melyet 11 millió forintért értékesített, nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

2. Válás esetén az ingatlan megváltása. Házastársi vagyonközösség megszüntetésekor az ingatlan házastárs általi megváltásából származó jövedelem adómentes. Tegyük fel tehát, hogy a házastársak fele-fele arányban tulajdonosai a lakásuknak. Ha az egyikük lemond az 50% tulajdoni hányadáról és ezért cserébe a másik lemond a közös autó őt megillető részéből a megváltott tulajdonrésznek megfelelő értékről, az ingatlanátruházás adómentesnek minősül.

3. Termőföld adásvétel esetén adómentes

a) a jövedelem 200 ezer forintot meg nem haladó része, ha
- olyan mezőgazdasági termelőnek adják el a termőföldet, aki legalább öt évig mezőgazdasági célra hasznosítja mint egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő.
- a vevő regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás alkalmazottjának minősülő magánszemély, és a földet a társas vállakozásnak legalább tíz évre bérbe adja a vevő.

b) Állattenyésztő magánszemélynek való eladás, a föld méretétől függetlenül, ha legalább 5 évig az állattartó telep takarmánytermelésére használják a földet. Feltétel, hogy egyéni vállakozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként kell hasznosítani a földet a fenti célra.

c) Mezőgazdasági vállalkozás alkalmazottjának való eladás ha a vállalkozás takarmánytermelésének biztosítására az alkalmazott legalább 10 évre bérbe adja a termőföldet.

d) Birtok-összevonási céllal történt az adásvétel magánszemély részére, vagy települési önkormányzat részére szociális földprogram céljából, vagy a Nemzeti Földalap javára történik az átruházás.

A lakáscélú ingatlan adásvétel adózása röviden

1. Az ingatlan adásvételből származó bevételből le kell vonni a költségeket. Költség az ingatlan megszerzésére fordított összeg és az ezzel kapcsolatos kiadások, értéknövelő beruházások, illetve az átruházással kapcsolatos kiadások a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában. Ezeket a kiadásokat számlával vagy okirattal kell alátámasztani.
2. Miután a bevételből levontuk a költségeket, megkapjuk az ún. számított összeget.
3. Ha az adásvétel a szerzés évében, vagy az azt követő évben történik, a számított összeg 100%-a a jövedelem, azaz ennyi után kell adózni 16 százalékos adókulccsal.
4. Ha az ingatlan adásvétel a szerzés évét követő második évben történik, a számított összeg 90%-a a jövedelem.
5. Ha az ingatlan adásvétel a szerzés évét követő harmadik évben történik, a számított összeg 60%-a lesz az adóköteles jövedelem.
6. A megszerzés évét követő negyedik évben a számított összeg 30%-a a jövedelem.
7. A megszerzés évét követő ötödik és további évben történő ingatlan adásvétel esetén a jövedelem 0%, azaz nem áll fenn adófizetési kötelezettség.

Árjegyzék
Konzultáció
Feliratkozás hírlevélre

Kezdőlap | Bemutatkozás | Bűnügyek | Munkajog | Ingatlan | Követelések | Cégügyek | Öröklés | Családjog | Elérhetőség | Oldaltérkép

Azonnali keresés a Könyvelői Praktikumban:

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe