Dr. Zatik Levente ügyvéd Budapest


A tartalomhoz

Ittas járművezetés

Cikkek

Az ittas járművezetés elkövetői leggyakrabban gépkocsival követik el a cselekményt. Az ittas járművezetés azonban nem csak gépkocsi, hanem vasúti, légi jármű valamint motoros vízijármű ittas vezetésével is megvalósulhat. Fontos tudni, hogy a bódult állapotban való vezetés az ittas járművezetéssel ugyanazon megítélés alá esik vagyis a jogalkotó nem tesz különbséget aszerint, hogy a sofőr állapotát szeszes ital, avagy bódító hatású szer - kábítószer - befolyásolta hátrányosan.
Döntő jelentősége van annak, hogy a sofőr közúton, vagy magánterületen vezeti-e a gépjárművet, mert ittas járművezetés csak közúton követhető el. Ez azt jelenti hogy az ittas járművezetés vétsége nem valósul meg lakóház udvarán, kertben, vagy privát parkolóban.

Az ittas járművezetés alapesetben vétség, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Bűntett valósul meg akkor ha az ittas járművezetés súlyos testi sértést, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget, halált, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Az ittas járművezetés bűntette akkor is megállapítható, ha ittas állapotban vezetett nem gépi meghajtású járművel, pl. lovas kocsival, vitorlázó repülővel okoznak testi sértést, maradandó fogyatékosságot vagy halált.

Elkövetheti-e az ittas járművezetést olyan sofőr, akinek nincsen jogosítványa?

Igen, mert az ittas járművezetés megállapíthatósága szempontjából közömbös az hogy a sofőrnek van-e jogosítványa, vagy kellő járművezetési jártassága.

Mi történik akkor, ha valaki ittas személyt járművezetésre hív fel?

Az illető ittas járművezetés felbujtójaként vonható felelősségre.

Büntethető-e az, aki ittas személynek a vezetésben segítséget nyújt, pl. beindítja a gépjárművet?

Igen, ez a személy bűnsegédként felel.

Büntethető-e ittas járművezetés miatt az, aki a gépjárműbe beül, de nem tudja azt beindítani?

Nem büntethető az ittas személy akkor ha a jármű motorját nem tudta beindítani, és a jármű nem került mozgásba. Ittas jármüvezetés kísérletét valósítja meg az az elköveto, aki ittassága miatt a gépkocsi motorját nem tudja üzembe helyezni, bár a próbálkozás során a jármü eredeti helyzetébol elmozdul.

Milyen büntetést szab ki a bíróság ittas járművezetés vétsége esetén?

Az ittas járművezetés vétsége egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A különös és a többszörös visszaesőkkel szemben az újabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa a felével emelkedik.
Mivel a büntetési tétel felső határa az ittas járművezetés vétsége esetében nem súlyosabb három évi szabadságvesztésnél, a Btk. 38.§ (3) bekezdése értelmében szabadságvesztés helyett közérdekű munka, pénzbüntetés, illetve járművezetéstol eltiltás is kiszabható.
A közérdekű munka legkisebb mértéke negyvenketto, legnagyobb mértéke háromszáz óra lehet. Ha az ittas járművezetés miatt elítélt személy önként nem tesz eleget munkakötelezettségének, a közérdekű munka, illetoleg ennek hátralévo része helyébe szabadságvesztés lép. Ezt a szabadságvesztést fogházban kell végrehajtani.
A pénzbüntetés kiszabható legkisebb összege 75.000 forint, törvényi maximuma 108.000.000 forint.
A járművezetéstol eltiltás végleges hatályú vagy határozott ideig tart. Végleges hatállyal az tiltható el, aki a járművezetésre alkalmatlan. A határozott ideig tartó eltiltás időtartama egy évtől tíz évig terjedhet.

Árjegyzék
Konzultáció
Feliratkozás hírlevélre

Kezdőlap | Bemutatkozás | Bűnügyek | Munkajog | Ingatlan | Követelések | Cégügyek | Öröklés | Családjog | Elérhetőség | Oldaltérkép

Azonnali keresés a Könyvelői Praktikumban:

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe