Dr. Zatik Levente ügyvéd Budapest


A tartalomhoz

Távollétes büntetőügy

Cikkek

Köztudomású az a szabály, mely szerint a terhelt távollétében a büntetőeljárás lefolytatásának nincsen akadálya. Azonban nemcsak a szökésben levő terhelt távollétében folytatható le a büntetőeljárás tárgyalási szakasza, hanem akkor is, ha a vádlottnak van védője, aki kérelmezi a tárgyalás vádlott távollétében történő megtartását.

Hogyan töltheti nyugodtabban a büntetőeljárás időtartamát,
a távollétes képviselet bemutatása


A büntetőeljárás a terhelt számára nagyon sok stresszel jár. Különösen azok számára, akik nem folytatnak bűnözői életmódot, csak a körülmények véletlen egybeesése és az ügyészség szigora folytán találják magukat egy büntetőeljárásban. A büntetőeljárás a hatósági szereplők számára csupán munka, a terheltek számára a magánéletük és a szabadságuk a tét.

A kilátásba helyezett büntetés, a rendőrségi, bírósági kihallgatások, a tárgyaláson való megjelenések és az ezzel járó idegeskedés, álmatlan éjszakák sok ember egészségét, társas kapcsolatait tönkreteszik. Gyakran a terhelt munkája is megsínyli a büntetőeljárás elhúzódását. Van azonban mód arra, hogy a büntetőeljárás időtartama alatt nyugodtabban éljen.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Két történet, amely tipikusnak mondható: Zsófia ellen azért indult büntetőeljárás, mert egy közlekedési balesetben érintett autó utasaként nem nyújtott segítséget a másik autó sofőrjének. A nyomozás során többször vallomást tett, remélve hogy tisztázni tudja magát azzal, hogy elmondja hogy ő nem tudta azt, hogy segítséget kellett volna nyújtani a másik sofőrnek, hiszen a másik sofőrön nem látott semmilyen sérülést. Másfél évvel a nyomozati kihallgatása után került sor az első bírósági tárgyalásra. Zsófia a tárgyalás előtt egész éjjel nem aludt, karikás szemekkel, remegő gyomorral jelent meg reggel a bíróságon. Vádlott-társa kihallgatása után lépett a tárgyalóterembe, ahol sírógörcsöt kapott. Folyamatosan az járt a fejében, hogy nem csinált semmit, nem bűnöző, akkor miért kezelik mégis úgy, mint egy bűnözőt. Egy rövid szünet után bírói kérdésre azt mondta, hogy a nyomozati vallomásában foglaltakat fenntartja. A bíró azonban nem elégedett meg ennyivel, és további harminc percen keresztül kérdezgette. Zsófia nem emlékezett arra, hogy másfél évvel ezelőtt mit mondott a rendőrségen, és azt sem tudhatta, hogy vádlottársa mit vallott az ő távollétében a tárgyaláson. Rendkívül megterhelő volt válaszolgatnia a bírói kérdésekre, de ennél is nehezebb volt az ügyész kérdéseire válaszolni. A kihallgatás végén Zsófia úgy érezte, hogy a kérdésekkel teljesen megtörték és szavahihetetlenné tették. Ezért úgy döntött, hogy inkább beismeri a bűncselekmény elkövetését.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Miklós és társai ellen különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés miatt indult büntetőeljárás. A mérnök végzettségű építési vállalkozó a nyomozás során részletes vallomást tett, melyet a bíróság előtt kiegészített. Az ügyben a vádlottak nagy száma és a tényállás bonyolultsága miatt a bíróság 15 határnapot tűzött ki. Az elsőfokú eljárás tizennyolc hónap alatt fejeződött be, a vádlottak fellebbezése folytán az eljárás a másodfokú bíróságon folytatódott. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és elrendelte az elsőfokú eljárás megismétlését. A megismételt ügyben tizenhat hónap alatt született jogerős ítélet. Miklóst egy kivételével valamenyi vádpontban bűnösnek találta a bíróság és hét évvel meggyanúsítása után jogerősen szabadságvesztésre ítélte. Az eltelt hét év alatt Miklós csupán egyetlen tárgyalást mulasztott el, amikor gyomorfekély műtétje miatt nem tudott megjelenni. A büntetőeljárás okozta stressz miatt Miklós tizenkét kilót fogyott, megőszült és magas vérnyomással küzd.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Amennyiben ön, vagy hozzátartozója ellen büntetőeljárás indult, két lehetősége van:

Teljeskörűen részt vesz eljárásban

  • a nyomozás során gyanúsítotti vallomást tesz, hosszadalmasan válaszol a nyomozó zavarbaejtő keresztkérdéseire. /Mindent felhasználnak ön ellen amit elmond/
  • a folytatólagos kihallgatáson, szembesítésen szintén részt vesz, válaszol a nyomozó kérdéseire, közben a kihallgatások előtt és alatt folyamatosan stresszelli magát.
  • a bírósági tárgyalásokon idézésre megjelenik, vallomást tesz, válaszol az ügyész, a bíró kérdéseire, amik az ön megszorongatására irányulnak, közben próbál visszaemlékezni arra, hogy a gyanúsítotti kihallgatásán és a szembesítésen mit mondott, továbbá a tanúvallomásokra, szakértői véleményekre tett észrevételeket tesz, kérdéseket intéz a tanúk, szakértők felé.

Az büntetőeljárás során a hatóságok részéről lekezelő magatartást tapasztalhat, olyan érzése is lehet, hogy alacsonyabb rendűnek tekintik. Rengeteg stressz éri majd, a folyamatos idegeskedés és szorongás az eljárás elhúzódása esetén komoly betegségeket generálhat, pl. szívritmuszavarok, gyomorfekély, magas vérnyomás, szívinfarktus.

Ha szeretné mindezt elkerülni és nem akar a tárgyalásokon megjelenni, nem akar stresszelni, hanem inkább pihenni vagy dolgozni szeretne a bírósági tárgyalások időpontjában, akkor a komfortzóna képviseletre van szüksége. A jogi képviselője teljeskörűen ellátja az ön védelmét a bíróságon.

Ha igénybe szeretné venni a távollétes képviseletet, a jelentkezés gombra kattintva minél hamarabb vegye fel velünk a kapcsolatot, mert idejében kezdeményeznünk kell a bírósági bejelentést.


Figyelem!
Korlátozott számú büntetőügyet tudok vállalni.Figyelmeztetés:

az a körülmény, hogy a képviseletünk ellátásának ideje alatt terheltként nem köteles megjelenni a tárgyalásokon, nem jelenti azt, hogy önnel szemben büntetés kiszabására nem kerülhet sor. A bíróság a terhelt távollétében is jogosult büntetés, vagy intézkedés kiszabására amennyiben a törvényes vád alapján megállapítja a terhelt büntetőjogi felelősségét.

A fenti ismertető szabadlábon levő terheltekre vonatkozik bírósági szakban. A tanúként megidézett személyek távolmaradását igazolási kérelem előterjesztésének hiányában a hatóság a büntetőeljárási törvényben foglaltaknak megfelelően szankcionalja. A leírtak nem minősülnek ajánlatnak, illetőleg bármilyen, az eljárásnak a terhelt szempontjából kedvező kimenetelére vonatkozó garanciavállalásnak. E körben a felelősségemet előzetesen és teljes körűen kizárom.Jogalap: Be. 279. § (3)
(3) A vádlottnak az idézést legalább nyolc nappal a tárgyalás előtt kell kézbesíteni. Az idézéssel egyidejűleg a bíróság a vádlottat tájékoztathatja arról, hogy a tárgyalás a távollétében megtartható, és vele szemben az eljárás befejezhető, ha előzetesen bejelenti, hogy a tárgyaláson nem kíván részt venni.Árjegyzék
Konzultáció
Feliratkozás hírlevélre

Kezdőlap | Bemutatkozás | Bűnügyek | Munkajog | Ingatlan | Követelések | Cégügyek | Öröklés | Családjog | Elérhetőség | Oldaltérkép

Azonnali keresés a Könyvelői Praktikumban:

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe